Ympyrä sulkeutuu, kun Toukka tulee taas Annantalolle


Lokakuun keltaista valikoimaa Skidilässä

Leena Virtanen

Marraskuussa 2013 neljä innokasta naista pystytti Annantalon ykköskerrokseen pop up -kaupan, jossa myytiin lastenkirjoja. Niitä oli haalittu sieltä täältä sekä tekijöiltä että kustantamoista, ja tarkoituksena oli tuoda esiin kirjoja, joita ei löytynyt enää kirjakaupoista. Se oli siis pelastusoperaatio.

Tällä samalla periaatteella avattiin Toukka Lastenkirjakioski Kallion Flemarille seuraavana keväänä. Silloin perustettiin myös Toukka-yhdistys, jonka nimissä kauppaa alettiin pyörittää.

Toukan toiminta on kuin onkin jatkunut tähän saakka. Yhdistyksellä on hallituksensa, ja käytännön asioista vastaan minä.

Flemarilta muutimme Teurastamolle ennen joulua 2016. Valtasimme sieltä upean teollisuustilan yhdessä Nide Kirjakaupan, Sarjakuvakeskuksen ja Kuvittajat ry:n kanssa. Ristimme tilan Kirjaverstaaksi ja sittemmin vaihdoimme sen muotoon Kirja&Verstas.

Tätä nykyä Verstaalla toimii edelleen kirjakauppa, josta löytyy sekä Toukan lastenkirjat että Niden laatuvalikoimaa. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Teurastamon tuottajan Kristian Schmidtin kanssa ympäri vuoden. Kahtena kesänä Kirja&Verstaalla on pidetty lastenkirjafestari osana koko alueen suurta Lomapäivä-tapahtumaa.

Nyt on aika jälleen vaihtaa suuntaa. Toukka jatkaa olemassaoloaan mutta pienemmässä mittakaavassa. Kirja&Verstaan kehittäminen edellyttäisi isoja satsauksia, joihin pienellä yhdistyksellämme ei ole varaa. Vuokrasuhde Helsingin kaupungin kanssa on myös ollut alusta lähtien epävarmalla pohjalla, koska kiinteistö tullaan jossain vaiheessa remontoimaan kunnolla.

Haaveena on koko ajan ollut kirjakahvila, mutta Teurastamon alue on säännölliselle kahvilatoiminnalle haastava paikka.

Olemme nyt päättäneet, että Kirja&Verstaan toiminta päättyy vuodenvaihteessa. Edessä on vielä vilkas jouluaika, jolloin Teurastamolla ja Kirja&Verstaalla tapahtuu kaikenlaista. Pysykää kuulolla. Myös halloweeniksi on luvassa yllätyksiä.

Toukalle löytyi kuitenkin sopiva paikka – kuinka ollakaan – Annantalolta. Siellä avautuu huomenna 1. lokakuuta uusi Skidilä-kahvila, josta tulee valtavan hieno. Kahvilan isossa hyllyssä on tästä lähtien pieni ja vaihtuva valikoima Toukan lastenkirjoja. Entiseen tapaan kirjoissa on sekä aivan uusia kuvakirjoja että vähän vanhempia aarteita. Milloin mitäkin. Lokakuun valikoiman teemana on keltainen väri. 

Skidilässä Toukasta tulee alkuperäisen nimensä mukaisesti pikemminkin lastenkirjakioski. Ja nyt me saimme vihdoin sen kahvilan. Ensi vuonna Toukka järjestää lastenkirjatapahtumia ja työpajoja sekä Skidilässä että muuallakin

Tervetuloa Skidilään kirjaostoksille!