Toukka kiittää!


Leena Virtanen

Toukka Lastenkirjakioskin matka on päättynyt, ja yhdistys on päätetty lopettaa. Korona ei ollut ainoa syy, mutta voisi sanoa, että se oli viimeinen niitti. Nyt marraskuussa oli tarkoitus järjestää vielä yksi lastenkirjafestari Kanneltalossa, mutta se piti peruuttaa. Yhteistyö Annantalon ja Skidilä-kahvilan kanssa hiipui.

Harmin paikka, mutta kuten näissä tilanteissa aina sanotaan: aikansa kutakin.

Toukan toiminta sai alkunsa melkein tasan seitsemän vuotta sitten, 20. marraskuuta 2013. Silloin pidimme ensimmäisen pop up -kioskin Annantalon aulassa. Seuraavana keväänä vuokrasimme kivijalkakaupan Kalliosta Flemarilta, ja vuodet 2017 ja 2018 pidimme Kirja&Verstas -tilaa Teurastamolla.

Alkuvuosina Toukkabussi kierteli maakunnissa saakka, ja kaikkina näinä vuosina olemme järjestäneet isompia ja pienempiä lastenkirjatapahtumia. Viime vuosina tuotimme ja kokosimme erityisesti lastenkirjoihin perustuvia työpajoja.

On aika kiittää. Toukan omaa porukkaa ja lukuisia hangaround -jäseniä, yhteistyökumppaneita ja rahoittajia, kirjailijoita, kuvittajia, kirjastoja, kustantamoita, vanhempia. Meitä on totisesti kannustettu! Ennen kaikkea kiitos kuuluu kuitenkin lapsille, koska heidän vuokseen Toukka perustettiin. Puolustimme lasten oikeutta laadukkaaseen kirjallisuuteen.

Näinä vuosina lastenkirjallisuuden näkyvyys ei ole valitettavasti parantunut, ja koronavuonna on käynyt entistäkin selvemmäksi, että varsinkin uuden kotimaisen lastenkirjallisuuden etsiminen on monille perheille aivan liian hankalaa. Monet upeat kuvakirja-aarteet jäävät pienen piirin tietoon. Siksi Toukka jatkaa ainakin toistaiseksi vielä facebookissa, koska sivulla on yli 2000 seuraajaa.

Tehtävämme jää kesken. Eikä Helsingissä ole taaskaan lastenkirjakauppaa, kuten niin monessa muussa kaupungissa maailmalla.

Me toukkalaiset voimme vain toivoa, että joku nappaa viestikapulan ja perustaa kaupan, joko pysyvän tai edes pop up -myyntejä. Tai että jokin taho rahoittaa lastenkirjallisuudelle omistetun tilan tai vaikka kokonaisen talon. Sellaisiakin on, maailmalla.

Tekemistä riittää! Ja kirjoja.

Me kehotamme kaikkia kirjastoja ja kirjakauppoja pitämään ihanat lastenkirjat näkyvästi esillä ja lasten ulottuvilla. 

Toukan Lastenkirjafestari elokuussa 2019.