Tiedättekö?


Timo Parvela

Tiedättekö, että meillä on jokaisessa ikäluokassa 8 000 heikkoa lukijaa? Peruskoulussamme on siis juuri tällä hetkellä noin 72 000 lasta, joiden lukutaidon heikkous on este jatko-opiskelupaikan saamiselle.

Tiedättekö, että suomalaisten 10-vuotiaiden lasten lukemismotivaatio on kansainvälisen vertailun toiseksi matalin? Oppilaamme eivät koe hyvää lukutaitoa hyödylliseksi.

Ehkä tiedättekin. Mutta tiedättekö, että yhteiskunnassa on tarjolla yhä vähemmän ja vähemmän ammatteja, joihin voi opiskella ilman hyvää lukutaitoa? Kun metsätyöt tehtiin ennen moottorisahalla, vaaditaan nyt kolmen vuoden opiskelut, että pääsee metsäkoneen ohjaimiin.

Eräs kokenut opettaja kertoi, että eniten hänen työtään lukutaidon opettamisessa hyödyttäisi lastenkirjallisuuden statuksen nostaminen julkisuudessa. Suunnilleen samaa ehdottaa myös EU:n lukemista tutkinut työryhmä. Kirjallisuuden, tässä tapauksessa erityisesti lastenkirjallisuuden, tulisi näkyä ja kuulua kodeissa, mediassa ja yhteiskunnassamme. Kirjallinen ympäristö houkuttelee lukemaan.

Tiedättekö, että maamme ylin taiteilijalle jaettava tunnustus Pro Finlandia on jaettu lastenkirjailijalle viimeisen kymmenen vuoden aikana vain kolme kertaa? Samana aikana sellaisen on saanut 120 muuta taiteilijaa, joiden joukossa ei ole lastenkulttuurin edustajia.

Tiedättekö, että yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan kirjallisuudesta kiinnostuneiden kotien lapset ovat jo kolmivuotiaina kuulleet 20 miljoonaa sanaa enemmän kuin ne lapset, joiden kodeissa ei lueta?

Tiedättekö, että Saksan myydyin suomalainen kirja ei olekaan dekkari tai romaani? Se on suomalainen lastenkirja.

Tiedättekö, että lukeminen ei ole vain harrastus harrastusten joukossa? Lukutaito on kansalaistaito, jota ilman on vaikea, ellei peräti mahdoton nauttia kansalaisoikeuksista täysimääräisinä.

Jos ette tienneet, asialle pitäisi tehdä jotain. Meidän kaikkien.