Kuvakirjasta sanataideleikkiin


Maami Snellman

Maami Snellman on Vantaan Sanataidekoulun vastaava sanataideopettaja.

Muistan, kuinka mahtavaa olikaan lapsena käpertyä aikuisen kainaloon kuuntelemaan satua. Erityisen rakas ja tärkeä kirja lapsuudessani oli Astrid Lindgrenin Kultasiskoni. Tarina toi minulle paljon iloa, ja satu oli saatava kuulla uudestaan ja uudestaan.  Eikä siinä kaikki. Minä myös leikin tarinaa parhaan ystäväni kanssa, piirsin kuvia tytöistä, maalasin maisemia ja kerroin omia tarinoita. Lapsuuden kuvakirjojen maailmasta alkoi minun matkani kirjallisuuden poluille.

Lastenkirjallisuus on ollut aina lähellä sydäntäni. Ja tietenkin lapset, jotka aitoudessaan ja luovuudessaan kasvattavat meitä aikuisia. Alkuperäiseltä koulutukseltani olen lastentarhanopettaja ja steinerkoulun opettaja. Aloitin Oulussa Kulttuuritalo Valveen sanataidekoulussa ensimmäiset alle kouluikäisten sanataideryhmät syksyllä 2001. Siitä lähtien olen kehittänyt aktiivisesti alle kouluikäisten sekä alkuopetusikäisten lasten sanataidetoimintaa. Tällä hetkellä työskentelen vastaavana sanataideopettajana Vantaan sanataidekoulussa.

Vantaan Sanataidekoulun taidekasvatusideologia perustuu elämykselliseen oppimiseen sekä kirjallisuuslähtöiseen sanataidekasvatukseen. Alle kouluikäisten ja alkuopetusikäisten lasten ryhmissä luemme ja käsittelemme kuvakirjoja sanataiteen keinoin.

Yhteinen sanataidehetki kirjan parissa luo turvaa ja iloa, mutta lisäksi se kehittää lapsen sanavarastoa, kieltä, mielikuvitusta ja kykyä hahmottaa maailmaa.  Lapsi, jolle luetaan, saa hyvät edellytykset kaikelle oppimiselle. Kirjan ääressä lapsi oppii pysähtymään, rauhoittumaan, kuuntelemaan ja keskittymään.

Kirjasta voi kasvaa myös jotakin aivan uutta ja omaa. Satu voi astua ulos kansistaan. Tarinasta voi syntyä uusia tarinoita, henkilöhahmoja ja tapahtumapaikkoja. Tarina voi muuttua elämykselliseksi sanataideleikiksi. Mikä voima tällaisella toiminnalla onkaan! Se on hauskaa, mutta myös hyödyllistä. Mielikuvituksesta syntyvä toiminta tukee lapsen motorista kehitystä, kielellistä harjaantumista ja mielikuvitusta. Lastenkirjallisuuden ja satujen inspiroimassa ilmapiirissä lapset saavat rohkeutta tuoda esiin omaa sisäistä maailmaansa..

Kirjalähtöisen sanataidekasvatuksen tavoitteena on kaiken tämän lisäksi puolustaa laadukkaita lastenkirjoja. Haluamme antaa kirjalle näkyvyyttä ja pitkittää sen elämää. Valitettavan usein kirjat kuolevat hiljaisuudessa ja liian nuorina. Mutta me kaikki tiedämme, että hyvä lastenkirja ei vanhene koskaan. Kun odotin esikoistani, sain lahjaksi kustannusosakeyhtiö Tammelta Kristiina Louhen kirjan Aino ja pakkasen poika. Kirja oli todella rakas pojalleni ja on sitä edelleen.