”Keskityin lapsen tunnemaailmaan”


Kirjailija Riina Katajavuori oli tekemässä uutta runokokoelmaa, kun hän yllättäen löysi vanhoista tiedostoistaan lastenkirjatekstin, jonka nimeksi hän oli antanut Kaksi kotia. Teksti käsitteli vanhempien avioeroa lapsen näkökulmasta.

Katajavuoren kustannustoimittaja, Tammen Anna Warras näki tekstissä heti potentiaalia ja oli myös sitä mieltä, että kirja toimisi parhaiten kuvakirjana.

Nyt Kaksi kotia on ilmestynyt Jenny Lucanderin kuvittamana. Kirjassa noin kymmenvuotias Varpu-tyttö reagoi vanhempiensa eroon hämmentyneenä.

”Hän on lapsi, joka ei pidä meteliä itsestään. Mutta välillä vähän aggressiotakin pääsee ulos”, Katajavuori kuvailee päähenkilöään.

Katajavuori kertoo, että kirjan fokus on nimenomaan lapsessa.

”Tässä viis veisataan vanhemmista. Olen havainnut, että usein lastenkirjat kertovat enemmän aikuisista kuin lapsista.”

Jenny Lucander ryhtyi kuvittamaan kirjaa, kun teksti oli jo valmis. ”Ihastuin siihen heti”, hän muistaa. Nyt Katajavuori puolestaan ihastelee kirjan kuvia, joissa on hänen mielestään paljon tutkittavaa.

Kirja alkaa aukeamasta, jossa ei ole lainkaan tekstiä. ”Nämä on sellaisia juttuja, joista kuvittaja saa kicksejä”

Katajavuoren mielestä kirjan tarinassa on tärkeää sen loppu, jossa Varpu tulee tietoiseksi omasta ”erillisyydestään” ja siitä että hän voi viihtyä myös oman itsensä seurassa.

”Mietin pitkään vielä vedosvaiheessa, riittääkö kun sanotaan, että Varpu tunsi olevansa jotenkin erillinen. Se on kokemus, joka on koko elämän kannalta tärkeä.”

Kaksi kotia -kirjaa on myynnissä Skidilän hyllyssä. Muutamissa kappaleissa on Riina Katajavuoren ja Jenny Lucanderin signeeraukset. Hinta 21 euroa.

Leena Virtanen

Jenny Lucanderin kuvitusta.
Riina Katajavuori vieraili Annantalon Skidilässä.