Jäähyväiset Flemarille!


Leena Virtanen

Toukka Lastenkirjakioski aloitti Kalliossa Fleminginkadulla keväällä 2014. Nyt on aika siirtyä uuteen paikkaan ja uusiin haasteisiin. Toukka muuttaa Teurastamolle, trendikkäiden ravintoloiden ja teollisuusrakennusten keskelle, uuden Kalasataman alueen kupeeseen. Samalla Lastenkirjakioski muuttaa luonnettaan. Pikkuruinen kivijalkakauppa vaihtuu 70 neliön halliksi, johon tulee muitakin toimijoita.

Olemme jo ristineet uuden tilan Kirjaverstaaksi. Teurastamon R4-rakennus kun on alkuperäiseltä nimeltään Verstas, ja kirja on yksi olennainen asia, joka yhdistää meitä tilan toimijoita. Toukan lisäksi Kirjaverstaalla aloittavat Sarjakuvakeskus, Kuvittajat ry sekä Nide-kirjakauppa. Verstas tulee olemaan avoin yleisölle mutta myös eri alojen tekijöille, jotka haluavat toteuttaa esimerkiksi näyttelyitä ja yleisötilaisuuksia. Järjestämme tilassa työpajoja ja tekijätapaamisia, sekä lapsille että aikuisille. Nide esimerkiksi tuo osan suosituista kirjailijakohtaamisistaan Kirjaverstaalle, ja Sarjakuvakeskus siirtää sinne kurssejaan. Sarjakuvakeskuksen Lasten lauantait muuttavat myös Kirjaverstaalle.

Kirjaverstas sijaitsee vinosti Kellohallia vastapäätä, rakennuksessa R4. Hallissa on isot pariovet, mutta talvisaikaan sinne kuljetaan pienemmän eteisen kautta. Takana on myös työtiloja.

Nide-kirjakauppa jatkaa entiseen tapaansa Fredalla, ja Sarjakuvakeskuksella on uusi toimitila Porthaninkadulla, jossa on katutasossa myös Turun Sarjakuvakauppa. Kuvittajien kanssa Toukka on aiemminkin ollut yhteistyössä, joten työskentely samassa tilassa on luontevaa. Nyt kun saamme lisää tilaa, voimme asettaa myytävät kuvitustyötkin paremmin esille.

Tilan vuokraaminen on ollut takkuista, mikä kertoo ennen kaikkea siitä, että Teurastamon alue on vielä kehittymässä. Helsingin kaupungilla on nyt loistava tilaisuus luoda uudenlaista kaupunkitilaa erilaisille kävijöille ja eri vuodenaikoina, samaan tapaan kuin esimerkiksi Tallinnan Telliskivessä tai Kööpenhaminan Kødbyenin alueella.

Flemarin talo menee remonttiin, joten sen kaikki kivijalkatilat tyhjenevät toistaiseksi. Flemari on muutenkin hiljentynyt siitä, millainen se oli pari vuotta sitten, mutta toivon mukaan jo ensi vuonna kadun liiketiloihin saadaan taas virkeitä yrittäjiä.

Muuttopäivämme on perjantaina 9. joulukuuta, ja Kirjaverstas avautuu heti lauantaina 10. joulukuuta klo 12. Kirjaverstaan joulua vietetään myös seuraavana viikonloppuna samaan aikaan koko Teurastamon alueen Joulumarkkinoiden kanssa.

Tervetuloa Kirjaverstaalle!