Ikkunat auki maailmaan


Leena Virtanen
Tämä on Toukan ensimmäinen blogikirjoitus. Toukka on Helsingissä toimiva lastenkirjakauppa ja yhdistys, jonka tavoitteena on pitää laadukkaan lastenkirjallisuuden puolia. Lisäksi Toukalla on oma bussi, joka kiertää kesäisin.

Lapsia Toiveretki-näyttelyssä Vantaalla. Kuva: Viivi Lehto

Lapsia Sanna Pelliccionin ja Katri Tapolan Toiveretki-näyttelyssä Vantaalla. Kuva: Viivi Lehto

Toukka aloitti toimintansa marraskuussa 2013, tarkkaan ottaen lapsen oikeuksien päivänä. Pidimme silloin Annantalolla pop up -kaupan, jonne olimme haalineet kirjoja sekä kustantamoista että tekijöiltä. Kirjoja, joita ei enää näkynyt kirjakauppojen hyllyillä. Olimme huolissamme kirjojen kierron kiihtymisestä, mikä koski ja koskee edelleen myös lastenkirjoja.

Kirjoja kertyi heti aika lailla, ja ne myös kiinnostivat Annantalon kävijöitä. Puoli vuotta myöhemmin avasimme kaupan, Toukka Lastenkirjakioskin Kalliossa.

Ihme ja kumma kauppa on edelleen niillä sijoillaan. Voi olla, että viimeistään ensi vuonna on muutto edessä, sillä Flemarin satavuotias talo on menossa remonttiin, mutta Toukka jatkaa tavalla tai toisella. Tästedes myös uudistuneena nettisivuna, jossa on tarkoitus julkaista blogi- ja muita tekstejä lastenkirjallisuudesta.

Näiden kolmen vuoden aikana tuutista on putkahtanut taas valtavasti lisää lastenkirjoja, ja yhä useampi niistä on julkaistu pienessä tai keskisuuressa kustantamossa. Suurten kustantamoiden linja on hakusessa: missä ovat uudet suosikkikirjat ja -sarjat?

Kirjakauppaketjut valtaavat yhä lisää tilaa markkinoilla, mutta samalla on käynyt selväksi, että kirjojen asema niissä ei ole ainakaan vahvistunut. Hyllyiltä ei välttämättä löydy juuri sitä kirjaa, jota on vailla, vaikka se olisi suht uusikin. Toisaalta markettien lastenkirjavalikoimat ovat samaan aikaan monipuolistuneet.

Viime vuosina on käyty paljon keskustelua myös lasten lukutaidosta ja lukemisharrastuksesta. Aikuisten vastuu on nyt suuri: kotona, kouluissa ja päiväkodeissa pitää olla kirjoja esillä, jotta ne pysyvät osana lasten arkea. Omaan kirjastoon ei saa olla liian pitkä matka.

Suomalainen lastenkirjallisuus tuntuu 2010-luvulla etsivän paikkaansa. Kuten monella muullakin alalla lastenkirjallisuus on meillä kääntymässä sisään päin, sillä käännetyn, laadukkaan lastenkirjallisuuden tarjonta on jäänyt kovin pieneksi, ja maavalikoimakin on suppea. Miksei meillä tunneta esimerkiksi venäläistä tai virolaista lastenkirjallisuutta? Eikä oikein edes ruotsalaista enää.

Globaali nykytodellisuus ei muutenkaan juuri näy suomalaisissa lastenkirjoissa, vaikka se kävelee vastaan jokaista lasta täällä koto-Suomessakin.

Mutta poikkeuksiakin on. Kuvittaja Sanna Pelliccionin ja kirjailija Katri Tapolan ihastuttava suomalais-arabialainen Toiveretki-näyttely päättyi juuri Vantaan Taidetalo Pessissä, mutta se tullaan varmasti näkemään vielä muualla. Se vie lapset tuoksujen, värien ja tarinoiden taikamaailmaan. Näyttelyn pohjana on samanniminen kuvakirja, joka on myynnissä myös Toukassa.

Pysykää kuulolla! Lähettäkää toiveita ja ehdotuksia Toukan sivun ja muunkin toiminnan kehittämiseksi joko tähän kommentteihin tai Toukan sähköpostiin toukka@toukka.fi. Jos haluatte liittyä Toukka-yhdistyksen jäseniksi ja tukea toimintaamme, lähettäkää viesti lomakkeella kohdassa Ota yhteyttä.