Annantalon veikeä joulu


Johanna Ikonen

Annantalon joulukioskin valikoimaa.

Toukka osallistui tänä vuonna Annantalon jouluun kahden viikon ajan ennen pyhiä. 

Kävin itsekin myymässä kirjoja parina päivänä ja sain kokea lasten joulutalon energisen ja veikeän tunnelman. Kirjakioskin lisäksi oli tarjolla monenlaista aktiivista toimintaa, muun muassa nukketeatteria, askartelupajoja, sarjakuvataiteilijan pikamuotokuvia, satuhetkiä piparkakkutalossa ja lasten sellokonsertti. Sikidilän kahvilassa oli vilinää ja vauhdikasta, ja sieltä sai herkuteltavaksi niin riisipuuroa kuin glögiä.

Kirjamyynti ei ollut ainakaan niin vilkasta kuin oli toivottu, mutta kirjat löysivät myös uusia omistajia ja tästä kiitos heille, jotka tukivat ja tukevat lastenkirjallisuuden kulttuuria ja Toukankin toimintaa. Kirjakioskista löytyi muun muassa jouluaiheisia kirjoja kuten Maja Lunden lumoava Lumisisko (S&S), jonka hän on tehnyt yhdessä kuvittaja Lisa Aisaton kanssa, sekä Juha Virran kirjoittama ja Marika Maijalan kuvittama Joulu juksaa (Etana Editions). Kirjat saivat asiakkailta kiitosta esimerkiksi erikoisesta graafisesta ulkoasustaan. Sanna Pelliccionin Onni-poika -pehmonuketkin olivat suosittuja.

Kirjojen myynti on meille oikein mieluisaa ja ilahduttavaa työtä, koska siinä pääsee tukemaan tärkeää lastenkulttuurin elävöittämistä ja toteuttamaan kutsumustaan. Asiakkaiden kanssa keskustelu tuo lisäsävyä, ja pieniltäkin joululahjoja etsiviltä lapsilta löytyy selkeästi jo tietämystä omista mieltymyksistä kirjallisuudesta.

Kuusen alta löytyi toivottavasti pehmeiden pakettien lisäksi myös paljon kovia kirjapaketteja, joista lapset saavat huumorin värittämää ja opettavaistakin sisältöä sekä kokea mielikuvituksen avartumista lukemisen kautta. 

Itse ostin 9-vuotiaalle veljentyttärelle lahjaksi Taru Anttosen ja Millla Karppisen toimittaman kirjan Sankaritarinoita (kaikille), jota sitten luimme yhdessä Lapissa joululomalla.

Kirjoittaja on Toukan hallituksen jäsen, kriitikko, runoilija ja lastenkirjallisuuden ystävä